NYHEDER 2022

Gå tilbage til Nyheder gennem året eller gå til 2023

December 2022:

Vi har den 21. december hentet det sidste kvæg hjem, så nu går alle herhjemme. 2 af de sorte køer er blevet slagtet og Chip rejste midt i december af sted til sit nye hjem. En lidt lang og besværlig tur, da han efter et par omlæsninger stak af fra vognmanden ovre i Vestjylland, hvor han var på fri fod nogle dage, inden det lykkedes at få ham hjem til den nye ejer. Det gav nogle søvnløse nætter, og lettelsen var enorm, da han var hjemme i gode hænder hos Martin og Henriette.

Vi hilste på hans nye ejere og flere andre fra Gallowayforeningen, da vi tog en miniferie til Herning, hvor der var Kødkvægsskue i forbindelse med Agromek. Så hyggeligt og vi ser frem til at se mange af dem igen, når vi i 2023 har et par dyrskuer på programmet.


November 2022:

Vi har i slutningen af oktober/starten af november hentet kalvene og de 2 sorte køer hjem. 2 af tyrekalvene bliver studet og kommer til at gå sammen med de 2 kviekalve i en løsdrift, mens de resterende 4 tyrekalve går i en anden. Dvs. der bliver kun 3 tyrekalve tilbage, når Chip rejser hjemmefra. Han er nemlig, som sin storebror, solgt til levebrug og skal til Jylland.

Den 7. november kom årets 9. og sidste kalv til verden.


September 2022:

Vi har slagtet de første stude af egen avl. Den ældste (28 mdr. gl.) vejede 240 kg på krogen, den yngste (23 mdr. gl.) vejede 207 kg på krogen. De har udelukkende levet af græs, hø/wrap samt "håndteringsfoder" bestående af brød, så vi er godt tilfredse.


Juli 2022:

Det blev ikke til noget med at sætte en tyr ned til de 2 sorte damer, da den ene af de små sorte køer har udvist en adfærd, som vi ikke gider at have i vores besætning, så nu bliver det slagteri i stedet for, når de skal hjem.
Vores 4 stude blev sidst i maj flyttet til deres sommerfold og den ene af vores ungtyre, Boromir, er solgt til levebrug og går og hygger sig med sit eget harem i Jylland.


4. Maj 2022:
Vi måtte vente helt til 1. april, før næste Ampul-afkom var en realitet. En skøn hvid tyr med røde ører og rød mule.
Herefter kunne vi så sætte 4 køer med kalve og Ampul ud i Grønnevad for sommeren. Pippa (som ikke får kalv før til vinter), Mascha og Trine går herhjemme og må vente, til de 2 sidstnævnte har fået deres kalve. Og formentlig skal Anastasia, som nu er 2 år gammel, så med derud.

2 af de sorte køer, Petra og Blackie, kommer ikke med på Grønnevad i år, da de i stedet er lånt ud til at holde en græsmark nede og være "slow-TV" hos nogle søde mennesker, hvor vi plejer at slå græs. De ville gerne have nogle dyr at kigge på, så nu nyder de synes af de 2 - og forhåbentlig kommer der snart kalve. Det nærmer sig i hvert fald. Måske får de senere besøg af en af vores hvide tyre.


De 4 tyre fra sidste år blev også i dag sat på græs herhjemme. Og studene afventer, at der er blevet hegnet på en ny skovfold, hvor de skal op at gå.


Åbenbart har Ampul lavet babyer i hold, for nu gik der lang tid, hvor der ikke kom flere kalve. Endelig den 18. maj fik vi årets 5. kalv, og den var knap nok tør, førend den næste meldte sin ankomst. Så nu har vi 6 kalve efter Ampul og venter spændt på de sidste 2 i denne omgang. Desværre sprang Pippa over, så hun får først kalv til vinter.


Vi har solgt vores 2 rødbeltede kvier. De er solgt til samme ny ejer, som bor her på Bornholm.


Februar 2022:
Årets første kalv (og vores første Ampul-afkom) kom til verden tidligt om morgenen den 16. februar. De næste 2 køer valgte at kælve, mens vi var på en ferietur til Færøerne, så Pernille var alene hjemme, og det var en utrolig regnfuld periode. Men alt gik fint.


Den 12. januar 2022 blev dagen, hvor de sidste køer samt tyren, Ampul, blev hentet hjem for at gå resten af vinteren. Vi venter de første kalve på de sortbeltede køer medio-ultimo februar, hvis Ampul har gjort sit arbejde godt. Så kalvene bliver født herhjemme, hvor vi kan holde øje med dem.

Vi har dyrene gående i 3 små flokke. Ampul går sammen med de sortbeltede - og de hvide køer, de sorte køer går sammen med de unge kvier og stude og de sidste, nemlig 4 tyrekalve fra 2021 går i en rundbuehal med en stor løbegård, hvor de hygger.